ATT KOMMA UR ENSAMHETEN


”Jag förstod att det fanns
fler i samma situation”


TEXT: ÅSA PASSANISI FOTO: JONAS ENG

När Christian Altenius, 44, flyttade tillbaka till Malmö efter 10 år i Stockholm hade han svårt att hitta vänner.
Så han startade Citypolarna – ett nätverk för alla som vill göra roliga saker med nya kompisar.
– I dag är vi 25 000 medlemmar och vi ordnar omkring 300 aktiviteter runt om i landet varje månad.

Citypolarnas grundare Christian Altenius. Foto: Privat

När Christian flyttade ”hem” till Malmö var han helt oförberedd på hur svårt det kan vara att ta sig in i etablerade umgängeskretsar.
– I Stockholm hade jag ett stort umgänge, så jag trodde självklart att det skulle lösa sig i Malmö också.
Men så blev det inte.
– Jag började fundera på hur jag skulle kunna lära känna människor, för jag förstod ju att det måste finnas fler i samma situation som jag själv.

Resultatet blev en sajt som han från början döpte till ”Ny i Malmö”. Men konceptet utvecklades snabbt – då många hörde av sig och gillade initiativet med arrangerade aktivteter för människor som av olika anledningar saknade ett nätverk.
– Ett tag kallade vi oss Singelpolarna eftersom de flesta som hörde av sig och kom på träffarna var singlar. Nu är vi en mycket mer blandad grupp, med människor i alla åldrar.

Helgutflykt med Citypolarna, till sjön Immeln i Skåne. Grundarna Christian Altenius och Johan Broddfelt med vänner. Fotograf: Robert Dahlgren

Citypolarna finns i dag på flera håll i landet – framför allt i storstadsregionerna. Att bli medlem är gratis och alla som blir medlemmar kan föreslå eller anmäla sig till olika aktiviteter i en gemensam aktivitetskalender.
– Det kan handla om vad som helst, sportaktiviteter, after work, utflykter, vandringar, mer specifika intresseklubbar eller att man ses hemma hos varandra och tittar på film, eller lagar mat ihop.
Snittåldern bland medlemmarna är 40–45 år och lika många män som kvinnor är med.

Nu funderar Christian Altenius på att utveckla konceptet ytterligare och börja arrangera riktade aktiviteter för småbarnsföräldrar.
– Många förlorar sina vänner när de blir föräldrar, eller hamnar i otakt eftersom familjen kräver en hel del. Jag tänker att man skulle kunna ordna barnvagnspromenader och liknande.

Här kan du hitta nya vänner

• Citypolarna är ett kompisnätverk med över 25 000 registrerade medlemmar, som träffas för att göra roliga saker tillsammans. Snittåldern är omkring 45, men målsättningen är att nå ut till en så bred grupp som möjligt. Citypolarna finns i 40 svenska städer.
Bryt-Ensamheten är en mötesplats på nätet för dig som vill hitta nya vänner eller kanske en livskamrat som är i samma situation som du. Här kan du chatta privat med andra medlemmar, chatta i det öppna chattrummet, diskutera i forumet, med mera.
Aktivitetssidan är ett nätforum där medlemmar kan efterlysa nya bekantskaper över hela landet, till exempel träningskompisar, någon att fika med eller personer som vill ses över en after work.

Bara för tjejer:
• Tjejkompis är ett forum på nätet för kvinnor som söker väninnor. Medlemmarna efterlyser själva nya vänner till olika aktiviteter.

Hjälporganisationer som stöttar ensamma:
• Genom Röda Korsets besöksverksamhet kan frivilliga vara med och bidra till att stärka människors sociala relationer, hälsa och livskvalitet. Tillsammans kommer man överens om innehållet i besöket. Det kan handla om att läsa tillsammans, lösa korsord, promenera mm. eller bara prata och ta det lugnt tillsammans.

För ensamstående föräldrar:
• Makalösa föräldrar är en rikstäckande organisation för ensamstående föräldrar. Medlemmarna träffas och gör olika aktiviteter tillsammans, till exempel söndagsfika eller sommarläger. Syftet med träffarna är att stötta ensamföräldern och barnen.
• Enastående föräldrar är en ideell förening för ensamstående föräldrar. Föreningens mål är att utgöra ett kontakt-, informations- och aktivitetscentrum för medlemmar. Genom opinionsbildning, information- och nätverksbildning vill föreningen förbättra villkoren för ensamstående föräldrar och deras barn.

För ensamma seniorer:
• Äldrekontakt. Över en tredjedel av dem som är över sjuttiofem år uppger att de ofta känner sig ensamma. Genom Äldrekontakt kan ensamma seniorer få kontakt med volontärer som fikar, pratar och umgås med dem.

För singlar:
• Singel i Sverige är ett nätverk som stöttar, informerar och värnar om singeln och singellivet. Grundarna vill förändra attityderna i samhället så det blir ännu mera positivt att vara singel. Förutom gemensamma aktiviteter erbjuds medlemmarna bland annat rabatter på resor.
• Singelporten är en sammanslutning av ideella föreningar. Här hittar du information om aktiviteter så som fester, resor och annat kul, för singlar.