SJÄLVVALD ENSAMHET


”Jag är hellre singel än
i ett dåligt förhållande”


TEXT: CECILIA GUSTAVSSON FOTO: JONAS ENG

Cecilia Uhrenfeldt, 33, är en av människorna bakom siffran på drygt 40 procent ensamhushåll i Stockholm.
– Jag har massor av nära vänner, och trivs med att vara oberoende, säger hon.

L

ägenheten utstrålar genomtänkt mysighet. Att hon verkligen trivs hemma är väldigt viktigt för Cecilia Uhrenfeldt.
Hon är uppväxt i småländska Jönköping. Sedan dess har hon provat på olika sätt att bo genom åren: Hon har levt socialt studentliv, bott med två olika kompisar och med två pojkvänner – både i Sverige och utomlands.

Sedan 2014 har hon bott ensam i Stockholm och trivs med det.
– Det bästa är att jag kan göra precis vad jag vill, komma och gå som jag vill, utan att behöva ta hänsyn till någon. Jag njuter av det otroligt mycket. Jag har alltid hittat på mycket grejer och tycker att det är kul när det händer saker. Då behöver jag vara själv ibland också för att få energi.

20160215 Stockholm.
Cecilia Uhrenfeldt, 33, om att bo ensam men inte känna sig ensam, utan ha ett rikt 
socialt liv.

Foto: Jonas Eng 20160215 Stockholm.
Cecilia Uhrenfeldt, 33, om att bo ensam men inte känna sig ensam, utan ha ett rikt 
socialt liv.

Foto: Jonas Eng

Men Cecilia har inte alltid uppskattat lugnet i ensamheten:
– För några år sedan när jag hade väldigt mycket i livet gick jag till en terapeut. Hon frågade: Hur ofta är du ensam egentligen? Det var nästan aldrig. Jag började träna på att vara själv och ta det lugnt, och är helt trygg i det nu.

Om det är kris för dig på något sätt, har du någon du kan ringa?
– Absolut! Jag har många goda, nära vänner, säkert tio stycken som jag alltid kan ringa om det kör ihop sig.

Cecilia är utbildad civilekonom, och leder nu familjeföretaget inom badrum ihop med sin pappa. Dessutom bor hennes bror i närheten. Det gör att hon också har nära kontakt med familjen.
– Mina föräldrar lägger sig inte i mitt liv, utan vi har en vuxen relation. Det är därför det funkar så bra.

Fakta
Cecilia Uhrenfeldt
Ålder: 33 år.
Familj: Mamma, pappa, bror, syster.
Yrke: Civilekonom. Driver familjeföretag.
Bostad: Lägenhet i Stockholm.

Cecilia är singel, men har nyligen börjat träffa en kille som hon tycker är speciell. Hon spelar tennis och tränar. Hon umgås med vänner nästan dagligen, om inte annat på lunchen.

Men många runt henne har bildat familj. Och Cecilia har inte som mål att leva ensam.
– Fast jag skräms inte heller av tanken på att bo själv. Jag har egentligen inte varit redo för att träffa någon på allvar sedan min senaste relation. Jag vet bara att jag mycket hellre är singel än lever i ett dåligt förhållande.

Kan du tänka dig att skaffa barn på egen hand framöver?
– Ja. Just nu är det inte aktuellt, jag har jag lite mer att ge på egen hand först. Men om jag inte träffat någon längre fram så – absolut. Jag kan faktiskt inte tänka mig ett liv utan barn. Jag har tre gudsöner, och det känns fint.

De bästa stunderna med ensamboendet tycker Cecilia är att komma hem en fredagskväll efter en stressig vecka, ta ett glas vin, äta god hämtmat och bara slappna av. Eller att njuta av en lång, god frukost för sig själv.

När är det jobbigt att vara ensam?
– När jag vill göra något spontant och ingen kan. Det kan vara något så enkelt som att kolla en film ihop en stund. Eller om det ligger en helg framför mig och jag inte planerat in något alls och alla är inbokade. Dessutom är det trist att alltid vara ensam om att dra igång saker här hemma när något behöver fixas.

Varför tror du att svenskar har ryktet om sig att vara ensamma och asociala?
– Det kanske utgår från storstäderna, eftersom det finns så många ensamhushåll här. Mentaliteten är ju att klara sig själv. Det är också så intensivt med många intryck att folk lever lite i sin egen värld, på bussen till exempel. Lite trist – jag kan tycka att det är trevligt att prata med folk jag inte känner.

Är vi rentav rädda att behöva andra?
– Nej, det tror jag inte. Vi svenskar är ganska öppna för andra även om vi ofta är självständiga och oberoende av familjen. Vi har dessutom kommit längre än många andra länder när det gäller vad en familj är, när det gäller homosexualitet och jämställdhet.

Svarspersonerna tilläts ange fler än ett svar. Kolumnerna behöver därför inte summera till 100 procent. Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1348 intervjuer bland allmänheten under perioden 9–15 februari 2016 och är genomförd som en webbundersökning.